Povestea Juvenala

Semnificația numelui Juvenala vine din latină și înseamnă "Aripi tinere".

Povestea Juvenala a apărut în Alpii Bavariei când consiliam terapeutic adolescenți cu probleme de comportament sau tulburări psihice. Împreună cu ei, cutreieram timp îndelungat culmile muntoase, pedalam pe biciclete prin păduri, vâsleam canadierul pe râurile germane sau căutam vânturile sudice în pupa catamaranului, reușind de cele mai multe ori, ca aceștia să-și regăsească drumul de mijloc al normalității. În același timp am organizat și participat la activități sociale și de voluntariat în sate din Maroc și Spania, activități de mediu în Munții Pădurea Bavareză, pe malurile Dunării sau râuri germane.

Toate experiențele trăite ca terapeut m-au apropiat de natură și mi-au creat o admirație față de statul german care investește mult în educația adolescenților din căminele de copii și tineri, centrele de corecție sau clinicile de psihiatrie juvenilă, pentru tinerii cu disfuncții cognitive sau tulburări psihice și de comportament.

Mă măcina gândul că, „dacă nemții creează condiții educative ieșite din comun pentru tinerii care amenință liniștea societății de mâine, ce se întâmplă cu cei care învață bine și care sunt dornici la rândul lor să experimenteze activități în natură?”

Olimpicii romani la matematica, fizică sau alte materii aduc acasă medalii valoroase din toata lumea dar statul roman nu onorează aceste succese. Așa a apărut inițiativa de a-i invita pe acești elevi romani în Alpii bavarezi pentru dezvoltarea calităților lor emoționale și sociale.

După mai multe tabere organizate în Germania, părinții întrebau când putem dezvolta activitățile desfășurate în străinătate și aici în Romania. Posibilitatea prin care fiecare OM poate progresa emoțional și social, este activitatea de propășire a trupului și mintii, de cunoaștere inter- și intrapersonala: VOLUNTARIATUL!

Asociația Juvenala Educațional își propune să adapteze cunoștințele dobândite în 26 de ani de activitate în Germania, la necesitățile romanești actuale locale și naționale.

Suntem convinși că tinerii din Romania doresc să se implice voluntar în organizarea și rezolvarea diferitelor probleme sociale, educative sau de mediu și să se mândrească cu implicarea în aceste activități respectiv realizarea lor.

Puterea exemplului este un țel important al asociației noastre. Avem datoria să încercăm în fiecare zi, în fiecare activitate să devenim modele pentru cei din jurul nostru. Pentru prieteni, în familie, pentru necunoscuți. Dar în primul rând pentru noi înșine.

Iar tinerii noștri voluntari, cu pași mici și încredere de sine vor deveni Oameni Mari și Puternici.