De ce MENS SANA în CORPORE SANO în sigla JUVENALA
In urmă cu 1900 și ceva de ani, în satirele poetului roman JUVENAL a apărut o expresie foarte cunoscută. Literalmente se spune în satira 10, 356:
“Orandum est, ut sit mens sana în corpore sano ...”
"Trebuie să ne rugăm pentru a avea un suflet sănătos într-un corp sănătos, ".
Juvenal descrie aici dorințele neadecvate ale poporului față de zei
deoarece majoritatea nu-și poate da seama ce are nevoie pentru a ajunge cu adevărat la fericire.
Prin urmare, dorințele cele mai comune sunt "bogăția", dar și "puterea politică"
"succesul ca vorbitor", "gloria războiului", "o viață lungă" și "frumusețe".
Toate aceste dorințe îi creează lui Juvenal mari neînțelegeri. Așadar, bogatul se teme constant de hoți, iar cei care îmbătrânesc se tem de tot felul de boli. Juvenal folosește ca exemple persoane din mitologie care au la bătrânețe diferite suferințe, sau politicieni care cad în dizgrație.
În concluzie, el îndeamnă ca viața să își urmeze cursul fără să se ceara de la zei nimic, pentru ca aceștia oricum știu ce au oamenii nevoie pentru fericirea lor.
Iar dacă cineva dorește neapărat să se roage zeilor, este mai indicat să ceri ceva de cea mai mare importanță: un suflet sănătos într-un corp sănătos.
In zilele noastre, expresia este în mare parte superficial interpretată sau interpretată intenționat greșit „minte sănătoasă în corp sănătos”.
Exercițiul fizic, care a jucat un rol central în național-socialismul german din motive ideologice, a fost folosit cu interpretarea scurtă a motto-ului lui Juvenal.
Astăzi, diverși guru mentali, cum ar fi Tony Buzan, propagă în mod repetat că antrenamentul intens de exerciții fizice sporește în mod semnificativ performanța intelectuală. Dar acest lucru nu este dovedit științific.
Dimpotrivă, în interpretarea actuala a expresiei denotă că în corpurile bolnave și slabe nu poate exista o minte sănătoasă. O astfel de analogie conduce direct la discriminarea persoanelor cu dizabilități. În acest context, reprezentanții persoanelor cu dizabilități resping vehement interpretarea scurtată a expresiei "Mens sana în corpore sano". De exemplu, o persoană distrusă fizic de boală poate fi un om de știință strălucit, amintindu-l printre alții pe Stephen Hawking.
Cu toate acestea, studiile au arătat, de asemenea, că exercițiile fizice pot reduce riscul de îmbătrânire a bolii Alzheimer cu până la 50%.