Al treilea spațiu al cetățeniei active

Ca cetățean te desfășori în diferite spații sociale împărțite în trei categorii: prima reprezentată de familie, a doua reprezentată de locul de muncă sau școală și a treia fiind considerată în principal voluntariatul. Așadar Asociația JuvenALA a organizat împreună cu Biblioteca Județeana "G. T. Kirileanu" - Neamț o seară de discuție cu tinerii despre proiectele locale de volunatariat.

Prima mea întâlnire cu voluntariatul

Înainte de acest eveniment, eu habar nu aveam ce este cu adevărat voluntariatul. Mereu mi l-am închipuit ca o activitate ce doar puțini o pot face, având nevoie de anumite aptitudini speciale sau cunoștințe care să te introducă în diferite programe. Dar, cu ocazia Zilelor Bibliotecii ”G.T. Kirileanu” am descoperit cu totul altceva…

Într-o sală plină ochi cu voluntari și spectatori, fiecare reprezentant al asociației sale de voluntariat a prezentat proiecte pe care organizația le-a făcut sau le-a propus. Aici s-au remarcat Interact si Book Rangers, voluntarii bibliotecii. Însă cel mai mult mi-a atras atenția Asociația JuvenAla. Deși au stat doar câteva minute în fața publicului, și-au făcut punctul de vedere înțeles și apreciat. Ne-au prezentat un proiect important al lor, care se va continua și în acest an – Vremea Curățeniei. Mai târziu, a avut loc cea de-a doua ediție, în care cei curioși au aflat mai multe despre JuvenALA.

Așadar, percepția mea inițială s-a schimbat. Voluntariatul este ceva ce toată lumea care vrea să schimbe în bine mediul și societatea înconjurătoare o poate face. Tot ce ai nevoie este: voința, cu ceva ambiție. Este foarte important ca lumea să conștientizeze că numai prin actul propriu se poate face o schimbare; dacă toți oamenii ar face voluntariat și ar lupta pentru o cauză bună, atunci sigur toate problemele lumii ar dispărea.

Asta am descoperit eu în cadrul celui de-Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active: am cunoscut oameni determinați, muncitori, prietenoși și veseli care prin voluntariat își afirmă puterea și devotamentul pentru un scop nobil. –Raluca Miron