Ce este un stagiu de voluntariat?
De fapt prin voluntariat se înțelege o activitate onorifică și limitată în timp pentru instituțiile și organizațiile fără scop lucrativ. Voluntarii nu primesc de obicei nici o plată sau doar o mică sumă pentru cheltuieli de transport. Motivul pentru această formă de muncă voluntară este, de obicei, că voluntarii se implică în prima lor experiență profesională și beneficiază în CV de o rubrică specială – foarte căutată de departamentul HR al tuturor firmelor și universităților.
Voluntariatul are un efect pozitiv asupra comunității dvs., vă ajută să aflați mai multe despre dvs., vă face să vă simțiți bine, vă îmbunătățește abilitățile, vă dezvoltă respectul de sine și vă consolidează încrederea intrapersonală. Cristiana, o elevă cu o implicare remarcabilă care a făcut muncă de voluntariat în asociația Juvenala, o numește "o situație de câștig". Ea spune: "Te simți bine pentru că munca mea îi ajută pe ceilalți și ceilalți se simt bine pentru că primesc ajutor".
Motive pentru a deveni voluntar
Revenirea la comunitatea dvs. este valoroasă în sine, dar ajutarea altora oferă și multe beneficii. De exemplu, vă poate ajuta să aflați mai multe despre dvs. și chiar să vă orientați către cariera viitoare. Despre motivele de a deveni voluntar aflați mai multe în rândurile de mai jos.
Obțineți experiențe și abilități de viață valoroase
Indiferent de activitatea pe care o veți desfășura ca voluntar: plantați foioase/conifere pe dealurile și munții noștri sau realizați fluturași de marketing pentru un eveniment local pe care îl organizați, puteți experimenta lumea reală prin lucrul personal. Și în același timp puteți explora interesele dvs. majore sau chiar de carieră.
Faceți cunoștință cu oamenii interesați
Atât oamenii pe care îi ajutați, cât și colegii dvs. voluntari vă pot oferi informații noi. Indiferent de grupurile de persoane cu care lucrați, veți descoperi că au informații și modalități de a privi lumea care vă pot lărgi orizonturile.
Arătați implicarea dvs. în viața cetății Lucrarea dvs. voluntară ilustrează interesele și caracterul dvs. Atunci când listați munca voastră voluntară în aplicații la universități sau la un viitor loc de muncă, arătați comisiilor de admitere sau angajare, valoarea pe care o veți aduce comunității lor de campus respectiv a firmei.
Fă diferența Deschide ochii pentru a realiza ce impact mare are asupra celorlalți munca ta, chiar și pentru lucruri mici. Voluntara noastră Roberta își amintește despre o vizită pe care a făcut-o la un centru de recuperare din Păstrăveni când era în practică voluntară în România: "O femeie într-un scaun cu rotile sa uitat la mine după ce mă auzea fredonând o melodie veche și a spus cu un glas bucuros" Mi-ai făcut ziua frumoasa pentru că mi-ai amintit de acest cântec". "Nimeni nu mi-a mulțumit vreodată pentru ceva atât de mic, cu atât mai mult o străină!"
Gânduri înainte de voluntariat Înainte de a vă implica în asociația noastră, puneți-vă aceste întrebări:
- Ce am făcut până acum și mi-a plăcut?
- Ce aș vrea să fac ca voluntar - și ce ar exclude să fac?
- Cât timp aș putea să mă implic?
- Ce talente sau abilități aș putea oferi?
- Cu ce fel de oameni mi-ar plăcea să lucrez?
- Ce aș vrea să învăț cel mai mult prin voluntariat?