Ecologizare Lacul Izvorul Muntelui

Ecologizare

Curățenia – temeiul sănătății și oglinda simțirii. Așa era odată și Lacul Izvorul Muntelui, cel mai mare lac de acumulare din România, situat la poalele Ceahlăului, însă, din neglijența unora, nu ne mai putem bucura de frumusețea lui. Voluntarii asociației JuvenALA din județul Neamț s-au hotărât să readucă priveliștea fermecătoare din inima munților în vara anului 2017 prin proiectul CurățeALA, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț.

Istoria CurățeALA
CurățeALA este continuarea inițiativei Asociației Sens Civic, „Vremea Curățeniei”, care, spre dezamăgirea voluntarilor, nu a reușit să ofere destule resurse materiale și de logistică. Din aceste cauze, rezultatul a fost ecologizarea a maxim 30% din maluri, însemnând aproximativ 11 tone de deșeuri. De această dată, suntem hotărâți să eliberăm în totalitate Lacul Izvorul Muntelui de sub robia gunoaielor acumulate pe maluri! Turismul în această zonă aproape a murit, deoarece turiștii fug mâncând pământul când văd o minune a naturii dormind, de ani buni, sub o pătură groasă de PET-uri.

Ce vrem să facem?
Cu forțe noi și proaspete, voluntarii se întorc, doritori să elibereze în totalitate Lacul Izvorul Muntelui de deșeuri, pentru ca turiștii să revină cu drag, iar viața localnicilor să devină mai ușoară. Pentru a îndeplini acest lucru, activitatea se va desfășura de-a lungul a 3 zile în care voluntarii vor campa în Golful Hangu, având cele trei mese, toaleta și dușurile asigurate și materialele de lucu necesare la dispoziție, pregatite de bucătarii-voluntari și respectiv din partea organizatorilor. De asemenea, pentru ca din activitatea voluntarilor să nu lipsească și divertismentul (pe lângă frumusețea lucrului în echipă pentru o cauză bună) în fiecare seară va avea loc un moment artistic în jurul unui foc de tabără.

De ce să te implici?
Voluntariatul este mesajul omenirii că poate să facă și bine, nu doar distrugere, iar pentru orice persoană ce dorește să contribuie la îmbunătățirea lumii, dar mai ales pentru un tânăr în formare, a fi voluntar este o experiență de neuitat, în care vei cunoaște mulți alții ca tine, te vei distra într-o comunitate educativă, și, cel mai important, vei învăța să te descurci și să muncești de unul singur, astfel îndeplinind însăși misiunea asociației JuvenALA: educarea spre dezvoltare multidimensională prin stabilirea unor legături sănătoase cu mediul, prin cunoaşterea propriei individualităţi şi utilizarea resurselor într-o manieră unică, originală, activă, orientată pe nevoile de cunoaştere şi dezvoltare personală.